Wat is EPDM?

EPDM is een extreem duurzaam synthetisch rubber dakmembraan(ethyleenpropyleendieenterpolymeer) dit materiaal wordt veel gebruikt bij gebouwen met lage hellingen wereldwijd. Twee belangrijke bestanddelen zijn ethyleen en propyleen, afgeleid van olie en aardgas. EPDM is verkrijgbaar in zwart en wit en wij verkopen het in alle breedtes. EPDM kan dienen als zowel dak- als gootbedekking. EPDM kan zowel volledig verlijmd mechanisch bevestigd of geballast worden geïnstalleerd, waarbij de naden van het daksysteem worden afgedicht met vloeibare lijm of speciaal samengestelde tape. Mocht u zelf aan de slag gaan en niet weten welke materialen er nodig zijn voor uw klus dan hebben wij een tool. Kijk daarvoor naar onze Gootbox, Dakbox of Reparatiebox.

Technische beschrijving dakbedekking EPDM

EPDM is een synthetisch rubber, ethyleenpropyleendieenmonomeer (ook wel “ethyleenpropyleendieenterpolymeer” genoemd omdat het een polymeer is dat is gemaakt van drie monomeren). Het EPDM-rubber dat in dakbedekking wordt gebruikt, bevat ongeveer 40% werkelijke EPDM (EPDM-basishars).

De andere ingrediënten omvatten typisch roet (ongeveer 25%), weekmakende en verlengende oliën (ongeveer 20%), terwijl de rest verschillende additieven zijn, waaronder antioxidanten, anti-ozonanten, brandvertragers, verharders en inerte vulstoffen.

De meeste EPDM-daken die tegenwoordig worden gebruikt, gebruiken platen van onversterkte EPDM, maar membranen die zijn vervaardigd met een polyester versterkend gaas worden ook gebruikt waar aanbevolen of vereist, met name in mechanisch bevestigde systemen.

EPDM leeftijdsverwachting

Als een EPDM-dak op de juiste manier is aangebracht, met hoogwaardige afwerking en hoogwaardige materialen, is de belangrijkste bepalende factor voor de lengte van de verwachte gebruiksduur van het dak de dikte van het EPDM-membraanmateriaal. De op één na belangrijkste factor die bepaalt hoe lang een EPDM-dak meegaat, is de wijze van bevestigen.

Hoe dikker het membraan, hoe langer het systeem meegaat.

Volledig aangehechte membranen gaan over het algemeen langer mee dan mechanisch bevestigde membranen, die over het algemeen langer meegaan dan geballaste membranen.

Het EPDM-dak dat het langst meegaat dat ongeveer 35 jaar meegaat.

Het EPDM-dak met de kortste levensduur is normaal gesproken een geballast dak dat doorgaans zo’n 15 jaar meegaat.

Dit zijn algemene richtlijnen en elk type EPDM-dak kan veel eerder defect raken als het slecht wordt onderhouden, wordt blootgesteld aan schadelijke chemicaliën of voetverkeer, onjuiste aanpassingen of extreme weersomstandigheden die verder gaan dan waarvoor het dak is ontworpen.

EPDM-centrum.nl Dakbox

Neem jij liever het heft in eigen handen en wilt u hierdoor flink besparen op hoge kosten van een externe partij? Speciaal voor u heeft EPDM centrum de Dakbox met Hertalan Easy Cover 1,2mm ontwikkelt. Enkel de lengte- en breedtemaat op geven en je ontvangt alle benodigdheden met instructiehandleiding om jouw dak voor 50 jaar nieuw leven in te blazen op een duurzame manier.

Wanneer je bij ons bestelt, gaan wij voor je aan het werk om de box te vullen met de materialen en lijmen die je nodig hebt.
Vervolgens krijg je het pakket op de gewenste locatie gestuurd en kan je aan de slag. Met de bijhorende eenvoudige handleiding, leg je gemakkelijk het dak weer dicht of herstel je de dakgoot. Het mooiste aan dit product is, is dat er geen ( kwetsbaren ) naden zijn waardoor de kans van slagen zo goed als 100% is!

Mocht je er als nog niet uit komen, dan kan je ons natuurlijk altijd bereiken via de klantenservice.

Voordelen EPDM dakbedekking

  • Dakbedekking zonder voegen
  • hoge elasticiteit
  • lange levensduur
  • gemaakt van gerecyclede materialen
  • gediplomeerd opgeleide installateur dakbedekkingssysteem

Bekende vragen

Kan je lopen op een EPDM dakbedekking?

Ja. EPDM is ontworpen om licht voetverkeer te weerstaan. Als u gebieden op uw dak heeft met veel voetverkeer, laat die gebieden dan verstevigen om te voorkomen dat uw membraan scheurt.

Moet EPDM verlijmd worden?

Ja. EPDM-membranen worden volledig verlijmd of “verlijmd”.

Krimpt EPDM?

Ja. Ondanks zijn duurzaamheid en betrouwbaarheid krimpt EPDM na verloop van tijd van nature.

Hoe goed is EPDM dakbedekking?

EPDM dakbedekkingsmaterialen zijn extreem duurzaam, bestand tegen schimmel en beschadigingen en zijn gemakkelijk te repareren. Met grotere panelen en minder naden is het zeer zeldzaam dat een EPDM dak voortijdig lekt.

Bitumen of EPDM dakbedekking?

Kies ik nou voor Bitumen of voor EPDM dakbedekking? De grootste tegenhanger van EPDM dakbedekking is nog altijd de -traditionele- bitumen dakbedekking. Een prima product, maar qua levensduur, kwaliteit, duurzaamheid en prijs kan het allang niet meer tegen EPDM folie producten op.

Lees meer hierover